Vesti

III SAJAM PREDUZETNIŠTVA SREDNJOŠKOLACA AP VOJVODINE

  by

Sajam

III Sajam preduzetništva srednjoškolaca AP Vojvodine održan je 12. maja 2017. godine u Visokoj školi strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije iz Sremskih Karlovaca.

Sajam preduzetništva je takmičarskog karaktera i na njemu je učešće uzelo 14 timova iz 8 srednjih škola u Vojvodini: Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog (3 tima), Hemijsko-medicinska škola, Vršac (3 tima), Školski centar „Nikola Tesla“ Vršac (2 tima), Tehnička škola „9 maj“, Bačka Palanka (2 tima), Srednja saobraćajna škola „Heroj Pinki“, Novi Sad, Srednja poslovno-menadžerska škola, Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci, Tehnička škola „Pavle Savić“, Novi Sad.

Sajam je bio izvrsna prilika za učenike srednjih škola AP Vojvodine da izlože svoja idejna rešenja ili gotove proizvode i da za njih kreiraju biznis planove, prezentacije i osmisle izgled izložbenog prostora. Najbolji timovi nagrađivani su po ustanovljenim kategorijama:

Lokalna tradicija – Karlovačka gimnazija – „Višnjica“;

Najbolji nastup – Srednja saobraćajna škola „Heroj Pinki“ Novi Sad – „Smart Social Company“;

Najbolji štand – Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog – „Medenko“;

Najbolji biznis plan – Hemijsko-medicinska škola Vršac – „Lovetea“;

NajEko dostignuće – Hemijsko-medicinska škola Vršac – „Žir-co“;

Najinovativniji proizvod – Školski centar  „Nikola Tesla“ Vršac – „Pametna knjiga“.

 

Svaki od navedenih timova dobio je 2 x slušalice i 2 x  USB memoriju.

Za idejno rešenje proizvoda ili gotov proizvod koji je osvojio 1. mesto na Sajmu NVO „HUB9“ i Visoka škola će se potruditi da nađu finansijska sredstva kroz projektne konkurse. Tim laureat III  Sajma dobio je kao nagradu 2 tablet računara.

  1. nagrada – Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog za „Vinarija Kotek“

 

Učesnici Sajma dobili su zahvalnice, a svi nagrađeni timovi dobili su vaučere sa 25% na upis u školsku 2017/2018. godinu na neki od studijskih programa Visoke škole.

III Sajam preduzetništva srednjoškolaca AP Vojvodine je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, AP Vojvodine i Opštine Sremski Karlovci. Učesnicima i gostima dobrodošlicu su poželeli direktor Visoke škole dr Miladin Kalinić, prof. i predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, dok je III Sajam otvorio potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam AP Vojvodine, Ivan Đoković. 

Posluženje u toku koktela pripremili su studenti 1. godine sa studijskog programa Menadžment u ugostiteljstvu, pod mentorstvom msr Nikole Vuksanovića. Posetioce je zabavljao muzički bend „Klajd“, a organizovana je i modna revija unikatno dizajnirane i ručno oslikane odeće, autorke Marine Femić i unikatnog nakita „Lili“, Ljiljane Maksimović. Na Sajmu su bili izloženi i modeli unikatne garderobe modnog ateljea „Sholaya clothing”.

Po završetku Sajma za takmičare je organizovan i obilazak Muzeja pčelarstva  – Živanović, gde su srednjoškolci imali priliku da se upoznaju sa preduzetničkom tradicijom porodice Živanović.

Istog dana u Školi organizovani su i Dani otvorenih vrata, u okviru kojih su budući studenti imali priliku da se upoznaju sa studijskim programima i radom Visoke škole.

Godina preduzetništva pokrenula je nove privredne aktivnosti. Mladi ljudi u Srbiji su pokazali inicijativu da menjaju društvo i učine ga boljim. Jačanje preduzetničkog duha, kroz poslovanje malih i srednjih preduzeća je ključni instrument u osvarivanju nacionalne strategije. Smatramo da je III Sajam preduzetništva samo jedan korak u popularizaciji preduzetničkog duha i modela ponašanja kod mladih u Deceniji preduzetništva, koja je pred nama.

Other News