Vesti

Terenske vežbe iz predmeta Osnovi ugostiteljstva

  by

Terenske vežbe iz predmeta Osnovi ugostiteljstva-Profesor dr Miladin Kalinić

Vidikovac

Na prvim terenskim vežbama, posetili smo jednu od najatraktivnih turističkih destinacija Sremskih Karlovaca-Vidikovac. Sa ovog mesta pruža se bajkovit pogled na Sremske Karlovce i prelepi vidici na Dunav i vojvođansku ravnicu. Profesor Kalinić nas je na zanimljiv način upoznao sa kulturno-istorijskom baštinom, turističkim potencijalima i ugostiteljskim objektima Sremskih Karlovaca.

vidikovac 1        vidikovac 2

Nakon zajedničkog fotografisanja, a po želji i uz spomenik našem čuvenom pesniku Dušku Trifunoviću, peške smo se uputili u centar grada. Na Trgu Branka Radičevića posetili smo restoran NO 1, koji je stecište mladih, a gde praksu izvode i neke naše starije kolege. U bašti restorana smo uz piće razmenjivali utiske i dogovarali plan za naredne posete.

 

karlovci centar      NO      vinarija dulka

Na terenskim vežbama smo nadalje posetili vinariju Dulka i muzej pčelarstva. Tu smo imali priliku da vidimo jako zanimljive predmete i stare izložene eksponate, ali i saznali i čuli mnogo zanimljivih priča od naše istorije do proizvodnje vina i meda.
dulka

dulka2    dulka3

U poseti vinariji “Dulka” prvo smo imali priliku da pogledamo vinske lagume i eksponate za nekadašnji proces proizvodnje vina. Posle tog razgledanja popeli smo se malo više, bili smo iznad laguma i uživali u sjajnom pogledu!

dulka4  dulka5    dulka6

Kada smo se nadisali svežeg vazduha i zasitili tog divnog pogleda prešli smo u drugi deo vinarije gde smo videli Dulkina vina i stari deo kuće.

dulka 7                dulka 8

 

Kada smo završili razgledanje imali smo tu čast da nas domaćini ugoste i dobili smo priliku da probamo vina! Domaćin u ovoj poseti nam je bila vlasnica vinarije Jasmina Dragojlović.

Naredne nedelje nas je naš profesor obradovao kada nam je saopštio da ćemo na terenskoj vežbi obići muzej pčelarstva.

muzej pcelarstva                muzej pcelarstva2

U muzeju pčelarstva smo mnogo slušali o istoriji i o tome koliko je pčela vredno stvorenje i koliko je značajna za život na planeti zemlji. U muzeju saznajemo da se naš domaćin gospodin Žarko Živanović i njegova porodica,bave i proizvodnjom vina i meda koja je duga tradicija u njihovoj porodici koju su njegovi pretci stvarali i učili ne samo u Sremskim Karlovcima već mnogo i šire u svetu.  Takodje naš domaćin nas je lepo primio preneo nam znanje i dao nam priliku da probamo njihov med i njihovo vino.

muzej pcelarstva3

Mogu da kažem da smo posle poseta Vidikovcu,Restoranu NO 01, Vinariji “Dulka” i Muzeju pčelarstva “Živanović”, kolege i ja izašli sa mnogo oduševljenja i sa mnogo više znanja koje smo primili od našeg profesora i naših domaćina koji su nas velikodušno primili i ugostili. Zahvaljujem se u ime svih profesoru Miladinu Kaliniću što je organizovao tako nešto za nas, to jest poveo nas u nove životne avanture, saznanja i edukovanja.

Prilog pripremio: Nikola Prtija , student prve godine SP Ugostiteljstva.

 

 

 

Other News