Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „TESLA FEST“

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „TESLA FEST“, 30-ti po redu, održan je od 12. do 15. Oktobra, 2016. godine u Novom Sadu na Spensu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Vlade AP Vojvodine, Grada Novog Sada i Zavoda za intelektualnu svojinu.

Ove godine TESLA FEST je okupio pronalazače, mlade talente i istraživače sa oko 400 inovacija i pronalazaka iz zemlje i inostranstva, a najviše iz Rusije, Kine, Irana, Švedske, Republike Češke, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Crne gore, Hrvatske, Republike Srpske i dr.

teslaVisoka strukovna škola za menadžment i poslovne komunikacije (MPK) podržala je ovu manifestaciju obzirom da je Prof. dr. Dušan Ristić, emeritus bio osnivač i istaknuti član Saveza pronalazača Vojvodine i jedan od utemeljivača „TESLA FESTA“ kao prikladne forme čuvanja uspomene na nenadmašnog genija i najvećeg svetskog pronalazača. Ove godine je obeleženo i 160 godina od rođenja Nikole Tesle, 80 godina od proglašenja Tesle počasnim građaninom Novog Sada i 60 godina od osnivanja Saveza pronalazača Srbije.

Međunarodna konferencija o inovacijama i inelektualnoj svojini je održana 13. Oktobra u amfiteatru Spensa pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO). Prof. dr. Marina Simin  već petu godinu za redom učestvuje u radu Konferencije kao predavač, sa radom po pozivu kao predstavnik (MPK). Svojim radom pod nazivom” Oznake geografskog porekla u funkciji pozicioniranja nacionalne privrede” dala je izuzetan doprinos radu Konferencije, što je bilo i medijski propraćeno (Kanal 9, RTV).

TESLA FEST je prerastao je u značajan privredni, naučni, kulturni događaj u zemlji i regionu gde se afirmišu inovacije, pronalazaštvo i intelektualna svojina kao važan faktor ekonomskog i tehnološkog razvoja. Visoka strukovna škola za menadžment i poslovne komunikacije (MPK) je dobila Zahvalnicu za doprinos uspehu TESLA FESTA i time je još jednom pokazala da je među liderima u afirmaciji inovacija, pronalazaštva i intelektualne svojine.

Categories: Vesti