Novogodišnja proslava na MPK

“Kao studenti završne godine VSŠ MPK na smeru Menadžment u ugostiteljstvu, Aleksa Dunđer i ja smo novogodišnju proslavu, koja se tradicionalno održava u našoj školi za sve zaposlene, pretvorili u događaj sa temom: “Uparivanje hrane i vina” pod mentorstvom naše predmetne profesorke doc. dr Snježane Gagić.
Smislili smo meni od 5 jela i uz to uparili određena vina, u realizaciji su nam pomogle kolege sa smera Vladimir i Dejan.
Na početku smo Aleksa i ja sve to shvatili kao igru, ali kako smo ulazili dublje u način organizovanja ovakve vrste događaja, shvatili smo koliko nemamo iskustva i koliko je važno imati poznansva, znanje i veštinu. Nisu ovde samo hrana i vino, ovde su i pozivnice, čaše, nabavka, budžet, pravila, kreativnost, ideja.
Hvala školi što nam je pružila priliku da vidimo kako to sve izgleda, što nam je pružila da se pokažemo i naučimo. Hvala gostima koji su sa toliko uvažavanja slušali naše prezentovanje posluženja, što su dozvolili da im promenimo pogled na vino i što smo dobili toliki aplauz.
Kolege, uspešno odrađen trening za menadžering, opravdajmo to diplomama u junu!”

 

“Zapisivali smo šta nam je sve potrebno, tako što smo zamišljali kako će sve to izgledati od momenta ulaska gostiju i koje su njihove moguće potrebe.

Možda ima ljudi koji ne piju vino, onih koji ne jedu meso ili poste.
Obezbedili smo jedan bokal vode koji služi za ispiranje čaše da bi bila čista za naredno vino, kao i jednu kiblu za prosipanje sadržaja isprane čaše ili viška vina.
Vino, kao i hrana, ima svoj redosled služenja. Proslavu smo započeli otvaranjem penušavog vina Fresco Bianco iz Vinarije Kovačević i uz to poslužili Grisine sa belim lukom (koje smo Aleksa Dunđer i ja pekli kasno u noć, da bi za proslavu bile što svežije) u košuljici od pršute. Kiselina iz penušavog vina pozitivno utiče na slan ukus pršute, osvežava i pravi mesta u stomaku za naredna jela.
Sa poljoprivrednog instituta iz Sremskih Karlovaca nam dolazi sorta Sila, osvežavajuće belo vino voćnog mirisa, koje smo uparili sa Suvim šljivama u slanini. Hteli smo da pokažemo osobama koje kažu da ne vole belo vino, da možda nisu probali ono koje im odgovara. Poslužujemo Mustru iz vinarije Vinum, koja miriše na slatko a ustvari je veoma aromatično suvo vino, pošto se bela vina služe uz laganija jela, ostali smo u tom stilu, poslužili smo Njoke u sosu od gorgonzole, lagano ali opet izuzetno aromatično jelo, kao i vino. Zatim, na kosom parčetu bageta, poslužili smo začinjen svinjski ćevap, koji je svakodnevno na našim trpezama i uz to servirali Merlo barik (barikno vino je ono koje je stajalo u hrastovim buretu, što mu daje posebne arome) iz vinarije Mrđanin. Za kraj, želim da se zahvalim mojoj mami koja je satima sedela sa mnom i iscrtavala medenjake, poslužili smo ih uz poluslatko vino Tokaj iz Mađarske, koji upotpunjuje praznični miris i blagu slast ovih keksića. Sve medenjake smo zasebno upakovali, s tim što smo deo istih upakovali tako da ih gosti ponesu kući i okače na novogodišnju jelku.
Vežbajte, probajte, pa opet probajte… sigurno ćete naći vino po vašem ukusu, a zatim upotpunite određenom hranom, pa opet začinite gutljajem vina. Začarani krug!!”

Tekst priredila: Marija Beljkaš, student završne godine smera Menadžment u ugostiteljstvu

Fotografije: Maša DragićevićPosted

in

by

Tags: