8 MILIONA DINARA ZA PROJEKTE VISOKOOBRAZOVNIH USTANOVA I DAROVITE STUDENTE

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević uručio je danas rešenja predstavnicima visokoobrazovnih ustanova iz AP Vojvodine koje su dobile sredstva u visini od 8 miliona dinara, na osnovu dva javna konkursa. Reč je o Konkursu za dodelu sredstava za darovite studente ustanovama visokog obrazovanja čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina za 2019. godinu i Konkursu za finansiranje razvojnoistraživačkih projekata visokih škola strukovnih studija s teritorije AP Vojvodine u 2019. godini.

Prema mišljenju sekretara Miloševića reč je o dva vrlo važna konkursa, od kojih jedan nosi poruku da je rad iznad svega vaspitna kategorija.

„ Naravno da nominalni iznos ne opredeljuje direktno politiku Pokrajinske vlade, zato što zajedno sa Republičkom vladom i svim drugim privrednim subjektima, mi stvaramo ambijent u kome je važna podrška studentima, još od prvih koraka na fakultetu, odnosno na visokoj školi“, rekao je sekretar Milošević i dodao da drugi konkurs predstavlja direktnu vezu znanja i njegove primenjivosti.

„Važno je da podstaknemo one koji do juče nisu bili prepoznati i koji postoje tek od 2017, a to govori koliko smo opredeljeni da znanje ne bude samo vidljivo u časopisima, nego pre svega u privrednoj aktivnosti i podršci visokog obrazovanja onome što je inovatorstvo, što su patenti, primenjivo u novim tehnologijama; dakle gradimo jedan aktivni odnos znanja prema privrednom razvoju“, kazao je Milošević i dodao da Sekretarijat nastavlja dalje sa projektima koji se odnose na naučnoistraživačku aktivnost, istraživačku aktivnost nacionalnih manjina, kao i sa umetničko-istraživačkim projektima.

„Dakle, tamo gde nastaje stvaralaštvo, gde nastaju nove ideje, tu smo i mi. Sve zavisi od fakulteta i visokih škola da li će ta sredstva biti dovoljna, jer ukoliko bude više prijava i mi ćemo biti u obavezi da opredelimo više sredstava“, zaključio je resorni sekretar Milošević.

Ove godine finansirano je i 13 razvojnoistraživačkih projekata  9 visokih škola strukovnih studija.

Sredstva namenjena darovitim studentima dobilo je 13 studenata sa sedam fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koje će u narednih deset meseci stipendirati Sekretarijat sa 15 hiljada dinara mesečno, dok će minimum 5 hiljada dinara biti u obavezi da obezbedi poslodavac.

Izvor: apv-visokoobrazovanje.vojvodina.gov.rs

http://media.rtv.rs/rom/lachi-rjat-vojvodino/48051 video snimak

 


Posted

in

by

Tags: