“KAFE, knjige, čokolade…”, treći festival ukusa, održan minulog vikenda na Trgu republike, okupio je više od 30 izlagača koji su mnogobrojnim posetiocima ponudili zanimljive novotarije. Prema rečima organizatorke Stanislave Zec, ljubitelji slatkiša bili su posebno zadovoljni jer su se na manifestaciji predstavili proizvođači kolača, torti, keksa, čokolada, koji su uz novitet, kafu u boji, prelistavali nova štiva u za to posebno pripremljenim lejzibegovima.

– Imamo 25 različitih vrsta kafe, od kojih su kafe u boji novitet za ljubitelje poznatog crnog napitka – kaže Dragutin Tajević iz novosadske kafeterije “Šećer”. – Nudimo kafu sa jestivim cvećem, čokoladom, plavu kafu. Devojke najčešće traže pink late, kafu ružičaste boje iz Londona, sa kremom od toplog mleka, a momci naručuju uglavnom kapučino.

Ljiljana Marinković Đarmotski, iz zemunske firme “Keks boks”, naglašava da se posetiocima mnogo dopadaju išleri, kao i keks sa smokvom, pistaćima…

– Uz takve ukuse, sjajno ide dobro štivo, pa smo posetiocima festivala predočili izdanja SKC i “Moje kreativne radionice” – kaže Jovan Gvero, urednik književnog programa i izdavačke delatnosti u SKCNS. – Većina prelistava nova izdanja, posebno iz strip-serijala “Popošak i cveće”, sa novom epizodom “Crno sunce, bela brada i srce od zlata”, Danila Miloševića Vostoka i Vladana Nikolića. Imamo i foto-strip “Seti se subote i Botičelija” Zorana Marinkovića, pevača benda “Bijesovi”, tu su i “Vinsent i Van Gog” Gradimira Smuđe, i “Džepno pozorište” Jovana Gvera. Utisak je, međutim, da interesovanje za knjigu stagnira.

S druge strane, navala je bila na kolače limanske “Okus kafe”, koja, prema rečima Aljoše Tošića, proizvodi 15 različitih i unikatnih vrsta sitnih i još 10 originalnih, brendiranih kolača i torti.

Studijski program menadžmenta ugostiteljstva predstavila je Visoka škola strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije, čiji studenti po pravilu donose medalje sa međunarodnih takmičenja, što je potvrdila i profesorka Ivana Ikonić. 

Jovan Gvero sa saradnicama

ORGANSKA I VEGANSKA ČOKOLADA

– POSEBNO zanimljive bile su radionice na kojima su dekoracije od čokolade pravili studenti i đaci umetničke škole “Bogdan Šuput”. Publici su se najviše dopale degustacije organske, veganske, belgijske i španske čokolade – predočava organizatorka Stanislava Zec.

Izvor: http://www.novosti.rs