PUTEVIMA ŠEĆERA DO SIGEPA 2017

Drugu godinu zaredom Visoka škola strukovnih studija organizovano posećuje tradicionalni sajam pekarstva i poslastičarstva, pod nazivom Sigep, koji se održava u italijanskom gradu Riminiju. Ovaj primorski turistički gradić je tokom trajanja sajma, između 21. i 25. januara, ugostio preko 200. 000 ljudi iz celog sveta, što ga svrstava među tri najveće manifestacije ovog tipa u Evropi. Pored pekarstva i poslastičarstva, sajam se u ozbiljnoj meri bavi sladoledom i kafom, zaštitnim znacima italijanske ugostiteljske ponude, ali krenimo redom.

Neposredno pre našeg polaska, Srbiju su okovali ledeni dani, što nas je primoralo da se veoma ozbiljno pripremimo za put. Naravno da ne pričam o garderobi i toplim napicima, već isključivo o lokalnim gastronomskim đakonijama koje greju čak i na -20 C. U autobusu se moglo čuti: „ja ne idem nikuda bez table slanine!”. I zaista, ispostavilo se da smo imali toliko hrane, koju ne bismo pojeli i da smo ostali u Italiji još desetak dana.

Kada smo u jutarnjim časovima doputovali u Rimini, smestili smo se i odmah zaputili, da maksimalno iskoristimo prvi sajamski dan. Utisak po ulasku na sajam je da je za njega vladalo veliko interesovanje posetilaca. Kao iskusni poznavalac hale, predložio sam putanju kretanja južno od našeg ulaza, odnosno prema halama B i D. Na ovaj način, uživali smo u izložbi predivno dekorisanih svečanih torti sa motivima iz života ili filma. Krećući se dalje, posmatrali smo čokoladne kreacije, ali najveća atrakcija ovog dela sajma je bio čokoladni vodopad. Svakim narednim korakom želudačni sokovi su kreirali neshvatljivu želju za konzumacijom bilo čega što je izloženo na šarenim izložbenim štandovima. Panetone, makroni, minjoni, kroasani, dansko, bavarsko, čajno pecivo, sve je dolazilo u obzir. U pravi čas stigli smo do hale gde su se pravile pice. Stajali smo u redu čekajući svoje parče, što je ponekad znalo i da potraje, a ponekad smo ostajali i kratkih rukava. Zasićenje slanim pekarskim proizvodima vodilo nas je prema halama A i C. Naša prva tamošnja stanica je bila štand sa kafom, kratkim espresom, kao odličnom uvertirom za ono što sledi. A sledi… More sladoleda, različitih boja i ukusa, služeno na štapiću, u kornetu ili posudi. Odlična prilika da se probaju neki novi ukusi poput manga, avokada, pistaća ili spiruline. Od tog momenta, uređaji i pribori za pekarstvo i poslastičarstvo, padali su u drugi plan, jer je jedino bilo merodavno da se nađe još bolji sladoled. Umorni i siti zaputili smo se prema hotelu kako bismo se što bolje odmorili za ono što nas sutradan očekuje.

Drugi dan sajma je obuhvatio fakultativnu posetu minijaturnoj državi San Marino. Prelep pejzaž i sjajna arhitektura su nas naterali da se zamislimo koliko bi nam bilo lepo da živimo na takvom mestu. Kada smo završili razgledanje San Marina, vratili smo se da još jednom prođemo sajamsku izložbu. Ovaj put je demokratski odlučeno, jednoglasno od strane studenata, da razgledanje počne od hala sa sladoledom. Konzumirajući i ocenjujući ponuđene smrznute poslastice, stigli smo na predavanje Ernsta Knama, nekrunisanog kralja čokolade, koji je kao svaka poznata TV faca, uspeo da okupi veliku populaciju uživalaca svojih kreacija. Sledeća stanica je bila arena u kojoj se održavalo juniorsko prvenstvo sveta u poslastičarstvu. Fantastične kreacije od ušpinovanog šećera su zaustavljale dah pri samom pogledu na njih. Među osam finalista, istakla se reprezentacija Japana predvođena master šefom Kairo Mochizukijem, koja je odnela prvu nagradu. Možda će u budućnosti i naša zemlja imati predstavnika u finalu ovog prestižnog takmičenja?

Kraj našeg puta je obeležila poseta prelepom gradiću Padovi, gde smo imali priliku da posetimo crkvu Svetog Ante i prošetamo se centralnim delom grada. Usledio je večernji šoping u Palmanovi, italijanskom autletu i lagana noćna vožnja ka Srbiji.

Malo je reći koliko nam je značila ova poseta sajmu u Italiji. Postali smo, makar nakratko, deo jedne velike porodice gastronoma i osetili duh ove prelepe mediteranske zemlje. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ponovo izgovorimo buongiorno Italia!


Posted

in

by

Tags: