SLATKO PUTOVANJE – SIGEP 2016

Januar mesec je crvenim slovima upisan u godi┼ínje kalendare pekara, poslasti─Źara, sladoled┼żija i kafed┼żija. Razlog tome nisu praznici, niti slave, ve─ç me─Ĺunarodni sajam ovih delatnosti, koji se tradicionalno odr┼żava po 37. put, a nosi naziv Sigep. Svakog januara na hodo─Źa┼í─çe u grad Rimini sti┼żu najve─çi majstori, preduzetnici, ─Ĺaci i sladokusci, a sve u ┼żelji da postanu deli─ç italijanskog gastronomskog raja.

O va┼żnosti, kapacitetima, infrastrukturi ili organizovanosti sajma u Riminiju, nije neophodno tro┼íiti suvi┼íe re─Źi. Posetioci iz preko 160 razli─Źitih zemalja, imali su priliku da u┼żivaju u postavkama izlaga─Źa raspore─Ĺenih u 16 prostranih hala. Ambicija organizatorima ne manjka, pa su ove godine nastojali da sru┼íe pro┼ílogodi┼ínji rekord od 187 000 posetilaca (novosadski poljoprivredni sajam je primio oko 107 000 posetilaca 2015.), koji ─çe se pro┼íetati halama od 23. do 27. januara.

Na na┼íu veliku radost, ovakva fascinantna manifestacija nije mogla da pro─Ĺe bez prisustva ─Źlanova delegacije Visoke ┼íkole strukovnih studija MPK, koji su na taj na─Źin promovisali na┼íu ustanovu kao relevantan gastronomski ─Źinilac na teritoriji Republike Srbije.

Kompaktna i radoznala grupa predstavnika MPK, sastojala se uglavnom od studenata prve i druge godine studijskog programa Menad┼żment u ugostiteljstvu. Studiozno, okretno i energi─Źno, ÔÇ×─Źe┼íljaliÔÇť smo izlo┼żbene prostorije, ne ose─çaju─çi nagomilani umor koji nas je pratio posle dugog puta. Obilazili smo i gledali proizvo─Ĺa─Źe pekarske opreme, pri ─Źemu nam je najinteresantnije bilo pra─çenje funkcionisanja mnogobrojnih pica pe─çi, gde su pojedine bile u stanju da ispeku picu za manje od jednog minuta. Nisam siguran koliko je na to na┼íe interesovanje uticala i ─Źinjenica da smo nakon ispe─Źenih pica uvek imali priliku i da ih probamo. Mo┼żda pomalo i jeste.

Kada bismo zavr┼íili skautiranje radne opreme, stigli bismo do poslasti─Źarskog dela. Tamo smo u┼żivali u posmatranju vrhunskih dekoratera i njihovih kreacija, a sam pogled na pojedina ÔÇ×umetni─Źka delaÔÇť ostavljao nas je povremeno u nedoumici, da li je objekat uop┼íte jestiv ili nije. Najfascinantniji vi─Ĺeni ure─Ĺaj u segmentu vezanom za ─Źokoladne radove, je svakako ─Źokoladni vodopad. Zami┼íljali smo kako bi bilo lepo imati tako ne┼íto u svojoj ku─çi ili dvori┼ítu.

Slede─ça stanica na┼íeg obilaska je logi─Źno bio prostrani deo pretrpan hladnim vitrinama u kojima se nalazio zamrznuti desert, Italijanima poznat kao gelato, a nama kao sladoled (iako ima velike razlike). U tom momentu je bilo od izuzetnog zna─Źaja posedovati karakternu osobinu neophodnu da vas po┼ítedi kasnijih stoma─Źnih tegoba, nastalih vi┼íestrukim konzumiranjem. Ta osobina se naziva umerenost. Sladoledi svih mogu─çih ukusa, boja i sastava, konzumirali su se u velikim koli─Źinama. Testirali smo sladolede, uzimaju─çi ih jedni od drugih i u maniru vrsnih senzornih ocenjiva─Źa, poku┼íavali da identifikujemo sve prisutne sastojke. Gastronomski vrhunac smo do┼żiveli onog momenta kada smo u jednoj od poslednjih hala nai┼íli na ─Źvarke. Bez obzira na konstataciju da su suvi┼íe ÔÇ×gumastiÔÇť i da nisu kao na┼íi, na┼íoj sre─çi ipak nije bilo kraja.

Kako je vreme prolazilo, umor je polako po─Źinjao da dolazi do izra┼żaja. Sre─çom, na┼í plan je veoma konzistentan! Prema tome, sledi poseta Italijanskim majstorima kafe. Posmatrali smo automate za kafu, a oni su nas ─Źesto asocirali na najnovije modele Space Shuttle-a, istovremeno smo po┼żeleli da u svojim objektima imamo takve macchina-e (ital. ma┼íine). Jedna ┼íoljica kafe Piccolo Espresso, ─Źinila nas je spremnim da nastavimo da ┼íetamo dalje, bez neke du┼że pauze.

Kraj dana smo odvojili da pogledamo neka od brojnih nadmetanja u kojima su u─Źestvovali takmi─Źari iz svih delova sveta. Nama li─Źno je bilo naro─Źito interesantno takmi─Źenje pod nazivom The Pastry Queen, zvani─Źno svetsko prvenstvo u pekarskim ve┼ítinama za dame. A predsednicu ┼żirija je odabrana pro┼ílogodi┼ínja pobednica Cher Harris iz SAD, ali ni na┼ía dr┼żava nije ostala bez predstavnika, jer se u ┼żiriju na┼íao i ─Źlan Asocijacije ┼íefova kuvara Srbije Ivo Andri─ç. Posebno odu┼íevljenje je izazvala revijalna kreacija torte sa motivima iz animiranog filma Petar Pan, pro┼ílogodi┼ínjih svetskih ┼íampiona u mu┼íkoj konkurenciji iz Liona.

Osim same posete sajmu, imali smo priliku da obavimo izlete do Republike San Marino i da posetimo prestonicu romantike Veronu. Obe posete su imale svojih ─Źari, a dobro su do┼íle kako bi obogatili na┼ía istra┼żiva─Źka iskustva i obnovili znanje iz istorije ili geografije. San Marino, kao mala dr┼żavica sa svojih 28 000 stanovnika, predstavljao je pravu arhitektonsku poslasticu zahvaljuju─çi tvr─Ĺavama, muzejima i spomenicima. A pogled sa vrha grada, pru┼żao se gotovo sve do Jadranskog mora, jednostavno primoravaju─çi ljude da se prepuste i dive ovakvom prizoru. Sa druge strane, Verona predstavlja italijanski grad u kojem boravi veliki broj turista, pa je shodno tome jezgro grada prilago─Ĺeno posetama turisti─Źkih grupa iz celog sveta. Znamenitosti koje se mogu prona─çi u Veroni su Arena, druga po veli─Źini iza Koloseuma, Julijina ku─ça, Piazza delle Erbe i mnoge druge.

Tokom boravka u Riminiju i prilikom obilaska Italije, na┼íli smo se u prilici da razgovaramo o brojim temama koje nas interesuju, a koje nisu vezane isklju─Źivo za posao. Tako smo razgovarali o istorijskim doga─Ĺajima, preporu─Źivali jedni drugima literaturu, filmove ili serije, doticali se nau─Źnih doprinosa istorijskih li─Źnosti iz perioda renesanse. Ipak, svaki na┼í razgovor, kao po pravilu, zavr┼íavao bi se gastronomskom tematikom i pri─Źama o hrani.

Ovo putovanje predstavlja nezaboravno iskustvo za sve nas, pa smo po┼żeleli da se ovako ne┼íto ponovi. Bogatiji za neka nova saznanja i naoru┼żani entuzijazmom i optimizmom, spremni smo da savladamo izazove koji nas o─Źekuju. Sada zatvaramo ovo poglavlje, vra─çamo se svojim svakodnevnim obavezama, ali nam je svima u glavi ista misao – Sigep, januar 2017. godine.

Autor: Dragan Psodorov

 


Posted

in

by

Tags: